Kerk

De zgn. Waterstaatskerk van Nieuw Beerta

In 1665, nadat Nieuw Beerta zich afscheidde van Beerta, werd er ook een zelfstandige kerkelijke gemeente gecreëerd en werd de eerste kerk gebouwd, die echter al in 1689 moest worden afgebroken. Pas in 1696 werd er een nieuw kerkgebouw gebouwd. Toch moest ook deze kerk weer worden afgebroken in 1850.

De nieuwe en huidige kerk was in 1856 gereed. Het is een zogenaamde ‘Waterstaatskerk’. Dat wil zeggen dat de kerk is gebouwd met steun van de rijksoverheid waarbij de bouw onder toezicht stond van ingenieurs van Rijkswaterstaat. Momenteel valt de kerk onder beheer van de Stichting Groninger Kerken. 

De kerk is een zogenaamde ‘zaalkerk’ en heeft vijf traveeën en mooie grote boogramen, waardoor het opvallend licht is in de kerk. De voorgevel is een zogenaamde ‘klokgevel’ en de ingang wordt omlijst door een classicistische rand. In de gevelsteen boven de ingang staat de tekst ‘Waar liefde woont, woont God’.

INTERIEUR

De sobere preekstoel herinnert wat vorm betreft, aan de 17e eeuw. Eromheen staan in een cirkel de kerkenraadsbanken. Ook de eerste banken in het schip hebben die radiale vorm. Om praktische redenen zijn de achterste banken in het schip weggehaald. In de kerk hangen 6 koperen kroonluchters en op de orgelgalerij hangen ook nog twee kleinere. Op de kansel ligt een Statenbijbel met leren band en koperbeslag uit 1660 en een psalm- en gezangboek uit 1853.

Het doopvont achter de avondmaalstafel is in 1961 geschonken door een Amerikaanse van Nederlandse afkomst. Blijkens het opschrift mede ter herinnering aan haar moeder, die in 1893 in deze kerk is gedoopt. Begin vorige eeuw zijn nogal wat mensen uit deze streek geëmigreerd naar Amerika. Met name was er in de jaren tussen 1904 en 1914 een hele uittocht van gereformeerden, waardoor de gereformeerde kerk uit Drieborg verdween.

ORGEL

Het orgel werd in 1857 gebouwd op een ruime galerij, die gedragen wordt door twee gietijzeren kolommen. Het instrument werd vervaardigd door Willem Hardorff uit Leeuwarden, voor 2800 gulden. Omdat Hardorff volop aan de traditie trouw bleef, is in zijn orgels de 18e-eeuwse orgelklank heel lang herkenbaar gebleven. Het maakt dit Hardorff orgel, het enige in de provincie Groningen, tot een uniek instrument. In 1954 werd het orgel gerestaureerd door H. Vegter en werd een windmotor geplaatst. In 2014 en 2015 vond een grondigere restauratie plaats door orgelmakers Winold van der Putten en Ingrid Noack. Hun aanpak was erop gericht het orgel weer bespeelbaar te maken, het voor de komende decennia veilig te stellen en het met het grootst denkbare respect te benaderen.


 

Dominee BASTIAAN JAN ADER

In 1938 kwam Bastiaan Jan Ader samen met zijn vrouw Johanna Ader-Appels naar Nieuw-Beerta om hier als Nederlands Hervormd predikant te gaan werken. Door grote tegenstellingen waren veel mensen hier van de kerk vervreemd. Met zijn organisatorische talenten wist ds. Ader veel mensen aan zich te binden. . naar Nieuw-Beerta om hier als Nederlands Hervormd predikant te gaan werken. Door grote tegenstellingen waren veel mensen hier van de kerk vervreemd. Met zijn organisatorische talenten wist ds. Ader veel mensen aan zich te binden. In de Tweede Wereldoorlog zat hij samen met zijn vrouw in het verzet. In en buiten de pastorie werd hulp geboden aan Joden, onderduikers en piloten. Samen hebben zij 200 tot 300 Joodse landgenoten gered. In juli 1944 werd ds. Ader in Haarlem opgepakt en gevangen gezet, en op 20 november 1944 werd hij in Veenendaal gefusilleerd en daar begraven. Na de oorlog is hij bijgezet op het ereveld in Loenen. 
 Mevrouw Ader-Appels zette het werk van haar man in Drieborg en Nieuw-Beerta voort, aanvankelijk als evangeliste, uiteindelijk als predikant. In 1947 schreef ze het boek ‘Een Groninger pastorie in de storm’ over haar oorlogsjaren. Ze overleed op 88-jarige leeftijd en is begraven op de nieuwe begraafplaats te Nieuw Beerta. De kunstenaar Bas Jan Ader was hun zoon. 

De pastorie stond tegenover de kerk, maar is in 1955 afgebroken


 

ACTIVITEITEN in DE KERK

In de kerk worden geen kerkdiensten meer gehouden.

Sinds de overname van de kerk door de Stichting Groninger Kerken in 2003 worden er door de plaatselijke kerk-commissie allerlei culturele activiteiten georganiseerd, zoals concerten, exposities, poëziemiddagen en theatervoorstellingen. Ook wordt de kerk gebruikt voor vergaderingen en andere bijeenkomsten van de Vereniging Dorpsbelang Nieuw Beerta. De kerk is niet opengesteld. Indien men de kerk wil bezichtigen, kan de sleutel worden gehaald bij de adressen die vermeld staan bij de ingang van de kerk.

VERHUUR

De kerk kan ook worden gehuurd voor concerten, lezingen, feesten, erediensten, huwelijksvoltrekkingen en uitvaartdiensten.

Meer informatie en prijsopgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.